Du blir den du er med

Dette er ikke noe nytt, og jeg har skrevet om det før. Men likevel er det en sak jeg ikke blir ferdig å forundre meg over. Er vi litt naive vi mennesker? Er vi så enkle at vi aldri klarer å se utenfor vår egen lille flokk?

Når en venn av meg som er veldig politisk aktiv bruker mye av tiden sin på å kritisere politikere fra andre partier som tabber seg ut, og forsvarer når folk i sitt eget parti gjør akkurat det samme. Når Knut Arild Hareide ble pepet ut på Oslo Symposium når han kritiserer Trump. Når Erna Solberg må fjerne Facebook statusen sin fordi en drøss med folk bruker tiden på å skrive hatmeldinger mot muslimer når hun har kondolert New Zealand etter at en en høyre ekstremist har drept 49 i en moské.

Er vi så forblindet i den boblen vi tilhører, at vi ikke klarer å se utenfor. Er det bare vår flokk som har rett. Når folk samler seg for å gå imot offentlig vaksinering fordi de har lært det på nett, mens offentligheten sier at det er nødvendig for oss. Har universiteter, leger, eksperter alltid feil fordi de er drevet av en hemmelig maktelite? Har de feil fordi den lille flokken er enig om det? Er sannsynligheten for at samfunnets ledere er i mot deg større enn at de fleste vil deg vel?

Når flokken vi tilhører har talt, er det det som blir fasiten for mange. Fordi lojaliteten er større enn fakta. Husk at lojalitet har tatt livet av mange i historien.

Dette ser jeg overalt i dag. Og takket være sosiale medier har mange fått en større arena til å få næring til sine synspunkter. Før satt man alene og undret, og kom kanskje på bedre tanker, mens nå finner man støtte i alle slags meninger som tilslutt blir sannheten.

Også her er kristne intet unntak. Har du en mening som kanskje kunne blitt nyansert i det offentlige, så blir den dyrket til det ekstreme i sosiale medier.

Når skal folk lære seg at ingenting er svart hvitt. Og forstå at alt kan bli en sannhet hvis mange nok tror på det? Nå må folk snart bli voksne og tørre å se verden i farger. Alle tolker verden, andre mennesker, Gud og samfunnet forskjellig. Vi må klare å se våre egne feil, og innse at andre har rett.

Internett har gjort oss i stand til å finne ut saker og ting selv. Det er en demokratisk frihet jeg er veldig glad for. Men ikke la friheten bli et påskudd til å rotte deg sammen i et diktatur. Finn sammen i felleskap, men våg å høre på de utenfor flokken.