En drittsekk er en drittsekk

Det er en type støy jeg reagerer veldig på, og det er generalisering. Vanlige oppegående folk klarer å skille mellom enkeltpersoner og grupper. Men dessverre er det mange som ikke klarer dette.

På 90-tallet husker jeg en en antirasistisk kampanje som het ”En drittsekk er en drittsekk uansett hudfarge”. Dette er kanskje en av de bedre kampanjene jeg har sett. Og den kunne godt vært tatt i bruk igjen. Og ikke bare gjelde hudfarge, men alle mennesker. Det finnes sterke personligheter der ute i samfunnet som bygger opp under dette problemet.

Når vi leser og hører om enkeltpersoner som utfører grusomme handlinger mot andre, blir ofte hele grupper beskyldt. Hvor ofte blir ikke kritikken rettet mot muslimer når vi leser om kjønnslemlestelse, terrorister, undertrykkere og andre drittsekker. Men igjen, hvorfor i all verden blir alle muslimer tatt til inntekt for dette. De fleste terrorister jeg har lest om i historiebøkene var vestlige. IRA ligger jo tett i minne for oss over 40. Og de to siste tullebukkene som har utført terror på norsk jord var såkalte kristne.

Men vi kristne får også mye tyn. Nå har vi filmen «Disco» som går på norske kinoer. Den handler om usunne karismatiske miljøer der unge mennesker blir tvunget til demonutdrivelse, fasting og endetidskrig. Det er jo forferdelig, og jeg er kjempeglad de setter søkelys på det, for det finnes. Men gjelder dette alle kristne?

Jeg kan få inntrykk at flere ikke ser nyansene i alle kulturer. Enten har du sett og erkjent at Islam og muslimske miljøer er undertrykkende, eller så forsvarer du Islam og religionsfrihet mot islamofobi og rasisme. Og vi ser kanskje bare de og ikke oss.

Det er ikke tvil om at noen kvinner med for eksempel pakistansk og somalisk bakgrunn undertrykkes av sine ektemenn og familier i Norge. Noen av dem kjønnslemlestes, tvinges til å gå med hijab og nektes å gå ut som selvstendige individ i det norske samfunn.

Vi oppfatter grove overgrep begått av en norsk nordmann som en forbrytelse begått av en forbryter, mens vi oppfatter grove overgrep begått av en muslim som overgrep begått av en kultur. Vi oppfatter en norsk nordmann som stenger sin partner inne, slår henne og kontrollerer henne som en kvinneundertrykker. En pakistaner som gjør det samme er et eksempel på naiv innvandringspolitikk.

Jeg har sett mange drittsekker i mitt liv, men de er fra alle nasjoner og religioner. De aller fleste muslimer, hinduister, bergensere, østlendinger, kristne, dansker, afrikanere og amerikanere er fantastiske folk.

Så vær så snill. Ta drittsekkene og ikke alle de andre.