Havets katedral

Font de Santa Maria del Mar

Vi går gjennom trange smug og høye murbygninger på hver side. Lyset kommer mot oss, og der kommer vi inn til Plaça de Santa Maria. Jeg ser en fontene med tre gamle vannkraner som har slukket tørsten til biskop og tigger i hundrevis av år, og midt på torget et lite tre. Solen varmer godt allerede i mai her i katalonias hovedstad Barcelona. Og rett foran oss reiser den store og fantastiske «havets katedral» eller “Santa Maria del Mar” som den egentlig heter.

Etter å ha lest boken “Havets katedral” av Ildefonso Falcones (finnes og som serie på Netflix) er det spektakulært å stå her og se den med egne øyne. Ved første øyekast er den ikke så annerledes enn de mange andre katolske katedraler rundt i verden. Men denne har en veldig spesiell historie. I motsetning til andre basilikaer som gjerne var finansiert av rike kjøpmenn, biskoper og andre i overklassen, er denne alene bygget og finansiert av folket selv. Bygd av arbeidere for arbeidere, og fungerte som arbeiderklassens katedral. Den ble bygd mellom 1329 og 1383.

Vi går inn, og opplever en basilika som er nesten strippet helt for kunst, gull og glitter som ofte disse bygningene er lastet opp med. Her er det rent og minimalistisk. Men arkitekturen får vist seg fram på en unik måte. Og for et fantastisk syn. Med en renhet og helhet i stilen som er veldig uvanlig for store middelalderbygninger. Den består av et midtskip og to sideskip som danner en halvrund koromgang der søylene strekker seg opp og samles i taket. Det er som om vi står inni en tett skog. Dette må ha inspirert Antoni Gaudí når han mange hundre år senere bygget Sagrada Família som i dag kanskje er den mest kjente bygningen i Barcelona.

Det må ha vært en fantastisk følelse for katalanerne å komme inn i denne basilikaen som var bare deres. Et hus bygd kun til Guds ære. De første arbeiderene som opplevde kirken ferdig kunne gjennom sin egen smerte kjenne at dette var for dem, og ikke de mektige herrer. Her var det ikke pengene og makten som styrte, men egen innsats kun for Gud og deres likemenn.

Katalanerne har alltid vært kjent for å klare seg selv. De er et standhaftig folk som har og ønsker å løsrive seg fra makt og myndigheter. Og enda kan vi se spor av denne selvstendigheten prege bybildet. Protest plakater og det katalanske flagget som henger ut fra balkongene. Et selvstendig folk, som fra Santa Maria del Mars grunnsten til i dag ønsker å klare seg selv. Uten overformynderi og mektige herrer.

Så står den her, en mektig bygning til minne om hvor viktig det er for mennesker å være fri. Og hvilken respekt de hadde for sin Herre og Gud den gang. Her har de slitt seg ut, flere generasjoner med hardt arbeidene mennesker for å gi folk en plass å møte Gud. I dag vet vi at Gud ikke trenger bygninger og svære katedraler. Men tilbake står likevel disse monumentene og vitner visuelt til nye generasjoner.

Santa Maria del Mar