Hvordan lese Bibelen

Det finnes mange gode oppskrifter på Bibellesning. Jeg har forsøkt en del. Her er en som jeg synes virker bra.

1. Les Bibelen kronologisk. 
Vi har dessverre ikke en kronologisk Bibel i Norge. Men det finnes engelskspråklige utgaver. Den tar for seg hendelsene i riktig rekkefølge.
Men nå har Sambåndet forlag og P7 samarbeidet om en bibelleseplan som kommer fra 2018. Den  er bygget opp kronologisk. Og kan anbefales til alle. Se mer i neste blogg.

2. Les Bibelen slik den er. 
Vi har en tendens til å åndeliggjøre tekstene, eller tro at Bibelen har en mening som vanlige lesere ikke vil forstå. Selv om det finnes tekster som er poetiske, og veldig symbolske kan de fleste tekstene bli forstått av alle med passende leseferdigheter.

3. Be den Hellige Ånd om å ta ditt ego ut av Bibellesningen. 
La oss være ærlig. En stor del av Bibelen treffer vår stolthet. Bibelen forteller konsekvent om vår manglende evne til å behage Gud. Den konfronterer oss som syndere, og beordrer oss til å angre. Den forteller oss at Guds veier er rett, og våre veier er feil. Den forteller oss også at vi er evig fortapt hvis vi ikke tar i mot Jesus. Disse tankene er i konflikt mot vår stolthet. Bibelen vil alltid være ubehagelig å lese med mindre den Hellige Ånd forandrer våre hjerter, slik at budskapet blir velkommen i våre liv.

4. Lær å lese tekstene innenfor dens sammenheng. 
Ett vers kan bety noe helt annet, hvis en ikke leser helheten. En Bibelsk oppslagsbok kan hjelpe. Å lære seg historien, og skikkene på den tiden. For å forstå Det nye testamentet, må en ha kjennskap til det gamle testamentet. Alt henger sammen.

5. Vær oppmerksom på grammatikken i teksten. 
Som et enkelt eksempel, at vi vet forskjellen mellom imperativ og et indikativ. Imperativ er en kommando, et imperativ er fakta uttalelse. F.eks Jehovas vitner tar apostlenes gjerninger på alvor når de går fra dør til dør. Dette var noe de apostlene gjorde, og ikke ment at vi skulle gjøre.

6. Les Bibelen både aleine, og i studiegrupper. 
Det viktigste er å lære Bibelen, få kunnskap. Vær også oppmerksom på forskjellen mellom en gruppe som bare uttrykker personlige meninger og faktisk studerer Bibelen.