Jesusvekkelsen

Det sies at nostalgien er de gamles last. Kanskje du også tenker at nostalgien ikke lenger er hva den var. Historien har alltid noe å lære oss slik at vi er bedre rustet for framtiden.

De som var unge på 70 tallet vil nok nikke anerkjennende til det jeg nå skal skrive om, mens yngre har kanskje ikke hørt om det. Selv er jeg egentlig for ung til å ha erfart det. Men med eldre søsken og «disippel» av ledere fra denne epoken, har jeg en dyp respekt og en god dose nostalgiske følelser for Jesus vekkelsen.

Jeg er nok mer preget enn andre på min alder. Dette kan de som kjenner platesamlingen og min overdrevne interesse for alt som handler om 70 tallet skrive under på.

Men det er virkelig en hendelse som ikke bør gå i glemmeboken. Noe stort skjedde. Ikke bare i Norge, men over hele den vestlige verden.

“One way” Et av symbolene fra “The Jesus movement”

Det var i 1971 at den amerikanske Jesus vekkelsen for alvor ble verdensberømt. Vi sto ovenfor kanskje tidenes største vekkelse i kirkehistorien på så kort tid. Og det som gjorde den så spesiell var spontaniteten og at den ble ledet av de unge selv. Helt uavhengig av menigheter og kirkesamfunn. Og den nådde inn til alle menigheter og kirkesamfunn.

Spurte man Jesus ungdommen, fikk man til svar at alt var et underverk av Guds Hellige Ånd. Lederen var Jesus selv. Ham hadde de møtt personlig. Hans kjærlighetsnærvær opplevde de hver gang de kom sammen i lovprisning og vitneglede.

Hippie bevegelsen

Alt startet med hippie bevegelsen. En motkultur av ungdommer som ønsket å distansere seg fra de voksnes tanker og meninger. Hippiebevegelsen startet i USA og spredte seg fort over hele vesten, og kom fort til Europa. Dessverre førte dette med seg mye dop og mange endte opp som rusavhengige. De store byene ble samlingsted av rotløs ungdom som i sin iver i å redde verden gjennom «make love not war» «flower power» anti militær makt og freds ideologi. Gjennom dette økte desverre også bruken av narkotika.

Etter hvert som hippie kulturen spredte seg, ble også nye grupperinger innad dannet. Mange fant religioner som passet deres livsstil. f.eks buddhismens freds ideologi og Hare Krishna. Den politiske delen gikk gjerne til venstre og mange artister og band brukte sin mulighet til å kjempe mot den kapitalistiske og konservative voksen generasjonen.

Larry Normann

Samtidig var det mange som fant Jesus. Og han ble fort tilpasset tidens tankegods. En idealistisk leder og frelser for de undertrykte. Den kristne grupperingen blant hippiene spredte seg fort. Gjennom gateevangelisering og musikk ble folk tent av denne frihets bølgen. Kristne artister som Larry Normann, Love Song og Keith Green tente hjertene til milioner.

Også i Norge dukket “The Jesus movement” opp. Flere kjente folk som Rune Larsen, Arnold Børud, Kari Hansa og Gregers Hes var med på å skape en ny ånd i kirker og menigheter. Tensing bevegelsen har gitt rom for mange unge som ellers ikke ville satt sine ben i kirken. Flere jeg kjenner snakker om en helt spesiell tid. Store samlinger der kristne kom sammen, på tvers av alle menigheter. Kirkene var fullstappet med gospel nights og nattverd hver uke. Og ungdommer sto på gatene med gitar og forkynte om en Gud som elsket de ubetinget.

Jesus på forsiden av magasinet Time

Jesus vekkelsen var en så stor hendelse og har preget så mange mennesker i vårt land. Alt dette startet med ungdom som ønsket en endring. Unge som følte de ikke ble sett eller hørt av den voksne generasjonen. Voksne har en tendens til å klappe de unge lett overbærende på hodet og tenker at dette går over. Men Gud ønsket og jeg tror ønsker det annerledes. Mye tyder på at vi dag står ovenfor en ny hippie tid. Den vil selvsagt ikke være lik den på 70 tallet, men da skal vi ikke se bort fra at Gud igjen kan bruke denne anledningen til å skape noe stort. Kanskje det er på tide med en ny revolusjon. En ny måte å tenke på. Og da ønsker ikke jeg å være en hindring. Det håper jeg alle som i dag er gammel nok å huske sitt eget ungdomsopprør også gjør.

 

 

For de som er interessert kan jeg anbefale bøkene:

Jesusvekkelsen av Petter Svalheim (2015)

Jesus Vekkelsen av Sverre Nordborg (1972)

“Hippie” av Paulo Coelho.
En selvbiografi fra hippietiden