Jupiter

«Jeg leste et sted at en av de mange, mirakuløse forutsetningene for liv her på planeten vår ikke bare handler om jordas fint balanserte nærhet og avstand til sola, men også om vår plassering i forhold til Jupiter. Jupiter er en gigantisk planet med veldig sterk tyngdekraft, vår nest nærmeste nabo i motsatt retning av sola. Som et lykketreff er den akkurat så nærme og akkurat så langt unna at den tiltrekker seg meteorittstormer og meteorer og romskrap som ellers kanskje ville vært på vei i vår retning, og sørger for at det å få enorme objekter i rasende fart inn i atmosfæren heldigvis ikke er hverdagskost her på jorda. Dette synes jeg er veldig all right av Jupiter å holde på med, sånn i det stille. Etter å ha gledet meg over denne informasjonen en stund, slo det meg plutselig: Sånne folk finnes det også. Folk som går i stille bane rundt andre folk og umerkelig passer på at ikke katastrofene inntreffer. Og så plutselig ble jeg helt svimmel og glad og tenkte at det finnes en omsorg i Universet, at ikke bare alt er kaldt eller øde eller stille. At ekkoet av noe eller noen som passer på finnes i oss og rundt oss hele tiden. Vel. Naturen bryr seg nok til syvende og sist ikke. Men jeg fortsetter å tro på at mennesker bryr seg om hverandre, at vi kan bruke tyngdekraften vår i andre menneskers liv for å utgjøre en forskjell. (Ingrid Olavas forklaring til sangen “Jupiter.” Kan høres HER)

Vi lever i en flott symbiose med alt levende på denne jorden. Ting henger sammen om vi liker det eller ikke. Vi er flettet sammen i et underfullt mønster, skapt av en høyere designer. Vår Gud vår far. Og i motsetning til alt det andre skapte, så er vi mennesker helt unik. Vi har fått del i den samme kraften som skaperen. Vi er modellert i Hans bilde. Hans bilde er ikke utseende, men en egenskap som kalles kjærlighet. Kjærlighet er ikke først og fremst en følelse, slik vi gjerne forbinder den med. Men den skiller seg ut fra å være det motsatte av dyrenes instinkt. Der de handler i ren affekt, kan vi handle i nåde. Vi er opphøyd til å være medmenneskelige. Vi kan ære hverandre og vise hverandre ubetinget amnesti om vi må.

Vi er hverandres Jupiter, som vil hverandre vel. Ikke fordi vi må, men fordi vi har egenskapen kjærlighet eller Guds bilde nedlagt i oss. Ingen har noen gang sett Gud. Men dersom vi elsker hverandre, blir Gud i oss, og hans kjærlighet er fullendt i oss.