Magi

Nå har jeg vært kristen nesten hele livet. Det har vært en reise gjennom store endringer i livet mitt. Jeg har alltid følt meg ganske økumenisk og har lett for å komme i kontakt med alle typer folk. Jeg er nok en ganske ukomplisert kar som ikke henger meg opp i det jeg vil kalle bagateller. Noe dessverre flere medsøsken gjør. Livet er som det er, folk er som de er, og meninger er like forskjellige som stjernene på himmelen. No big deal.

Det er store forskjeller i kristen Norge og meningene kan sprike i alle retninger. Men det er ofte en ting jeg finner sammenfallende i alle leire og det er behovet for å se og oppleve mirakler og overnaturlige hendelser som kristen. Dette antar jeg er noe de fleste mennesker på jorden søker. Noe stort og «mystisk» utenfor seg selv. Vi finner det i alle religioner. 

Jeg har hørt om kristne som går så langt i å søke disse ytre opplevelsene at de ikke lenger orker å tro på en mektig Gud når magien uteblir. Jeg har vært der selv, for mange år siden. Men jeg har ikke disse behovene lenger. Og jeg skulle ønske de som hungrer så mye etter dette kunne se hva de allerede har.

Hvorfor søke det overnaturlige når vi er så heldige å leve i det naturlige. Gud ønsker heller at vi snur ryggen til det som er unaturlig. Det som gjør oss vondt, og da snakker jeg ikke om sorg og smerte, for det er faktisk naturlig. Men å leve i løgn og selvfornektelse. Bruke energi på alt det som ikke er godt nok. Det overnaturlige kan dessverre bli det unaturlige i livene våre. 

Hvis troen handler om å alltid vente på «den store vekkelsen», at ingen tro er god nok hvis ikke Gud viser oss tegn og under på himmelen. Hvis ikke folk blir synlig helbredet på møter. Eller at Gud snart kommer tilbake. Hvis alt handler om det som skal skje,  blir vi lett forblindet over det som faktisk skjer rundt oss hver dag, ja hele tiden. Gud er i oss. Han er i hverdagen, i den du møter på gaten, på bussen og hjemme. Og hver dag skjer mirakler. Ofte uten at du ser det. Fordi Gud er naturlig. 

Kanskje synes du dette er kjedelig? Lite spennende? Men hva skjer rundt oss? Barn blir født, solen står opp, årstidene skifter. Hverdagen går tross alt rundt. Du har kanskje lite penger, men det holdt akkurat denne måneden og. Flere jeg kjenner har blitt frisk fra kreft uten store fanfarer. Klart vi skulle ønske vi var rikere. Kanskje friskere, og at folk ikke fikk kreft eller døde. Men Gud lover oss ikke gull og grønne skoger. Han ønsker bare å være sammen med deg, der du er.

Ordet religion betyr å strekke seg mot en gud. Og i det ligger lengselen etter noe overnaturlig. Men vår Jesus er ikke religiøs. Han ble den Gud som strakk seg ned til oss, ble en av oss, og sa vi ikke skulle streve. Magien er å leve helt naturlig.

Det hellige stedet

Jeg søker det hellige stedet
når jeg er redd
i hverdagens høytid
Jeg søker det hellige stedet

i hvert sukk
i hvert kjærtegn og avvisning

Jeg søker det hellige stedet
Det er her
akkurat nå

Tore Edland