Mobbing

Jeg leser i Nettavisen om det nye begrepet som har spredt seg rundt i norske skolegårder. Barn fra familier med trang økonomi kalles nå for «first Price» unger. Et nedsettende begrep. Men hvor kommer dette utrykket fra? Er det barna selv som har funnet det opp. Et lignende historie hørte jeg fra en barnehage, der noen barn ble spurt om hvorfor de ikke ville leke med ett av barna, hvorpå de svarte at de ikke leker med «Cubus unger». Igjen, er dette noe barna selv finner på. Nei, dette kommer hjemmefra. Voksne som snakker til hverandre og barna hører på. Voksne som snakker nedsettende om andre. Barne oppdragelse må tydeligvis først starte med voksen oppdragelse.

Mobbing er et stort problem, og det gjøres mye for å sette inn tiltak i skoler, men hva hjelper det hvis den den daglige talen i hjemmet er preget av ovenfra og ned snakk om andre. Latterliggjøring av de som har mindre å rutte med enn andre. Jeg forstår ikke hvorfor økonomi har så mye å si. Penger er et middel noe mennesker i alle tider har brukt for å heve seg over andre. Er rike mennesker bedre enn andre?

Jeg elsker First Price, og jeg tilhenger av Fretex og brukt butikker. Gjenbruk har vært noe vår familie alltid har vært tilhengere av. Dette har våre barn fått med seg, og i dag er de alle veldig økonomisk bevisst. Ingen gjeld, og ingen behov for å alltid ha det nyeste. De var også så heldige å gå på en skole som besto av blandingselever. Fattige og rike, og elever fra mange forskjellige land. Dette har ført til en normalisering av alle typer mennesker. Da unngår man mobbing.

Vi må ikke skylde på barna og deres forskjellsbehandling i skole og barnehage. Det er de voksne, foreldrene som må i skammekroken. Og det kan virke som en umulig oppgave, da negativ omtale av medmennesker er blitt en normalitet, alt fra facebook, nettsider, på jobb og i hjemmet. Dette kommer dessverre fra det jeg skrev i forrige innlegg. Når felleskapet vårt forvitrer og blir mer og mer individualistisk. Per Fugelli snakket om flokken vår. Den indre flokken er familien, og den ytre flokken er alle. Vi hører sammen, snakk alle i flokken opp.