Mortensmesse

Martinsdag eller Mortensdag er en kristen høytid som feires den 11. november til minne om den hellige Martin av Tours (ca 315–397 e.Kr.). Dagen er markert på primstaven, ofte med en gås eller en bispestav.

Det sies at Martin var født i Ungarn, men at han vokste opp i Italia. I likhet med sin far var han knyttet til militæret. En berømt legende forteller om Martins omvendelse. En kald vinterkveld møtte han en nesten naken tigger utenfor bymuren. Tiggeren ba om en almisse, men Martin hadde ikke penger på seg. Han tok da sitt sverd og delte sin kappe i to. Den ene halvparten ga han til tiggeren. Samme natt så han Kristus kledd i den halve kappen. Martin forlot militæret, da han ikke kunne krige mot andre kristne.

Martin reiste rundt og preket mot det han oppfattet som en kjettersk trosretning, arianismen. Etter hvert ble han utnevnt til prest i Poitiers. Her utviklet det seg et kloster, som ble regnet som det første i Gallia. Da Martin ble kjent for sitt fromme liv, samtidig som han utrettet mirakler, ville folk i Tours gjerne ha ham som biskop der. Martin ønsket imidlertid en mer tilbaketrukket tilværelse. Da utsendingene kom for å hente ham, gjemte han seg i en gåseflokk. Gjessene kaklet imidlertid så høyt at han ble funnet. Martin ble innsatt som biskop i Tours i 372. Her ble han også gravlagt 25 år senere. Historikeren Gregor av Tours skrev på 500-tallet åtte bøker om mirakler som for en stor del ble tilskrevet Martin. Martin ble skytshelgen for det frankiske kongehuset, som oppbevarte hans halve kappe i et lite rom i kongepalasset i Aachen. Det er bakgrunnen for ordet kapell.

Kilde: https://snl.no/Mortensmesse