Nysgjerrigper

Hør på meg, min sønn, og ta til deg kunnskap,
legg deg mine ord på hjerte.
Jeg gir deg lærdom som er grundig gjennomtenkt,
og kunnskap som er nøye utforsket. Sirak 16,24-25

Jeg lider av en unormal stor vitebegjærlighet. Et sykelig behov for forstå sammenhenger. Som liten demonterte jeg ofte leker og andre tekniske ting, fordi jeg ville forstå alt før jeg brukte det. Jeg bygde også egne radiosendere for å se om jeg kunne sende signaler over eteren. Merkelig nok har jeg ikke noen utdannelse i dette i dag, men nysgjerrigheten er like stor.

Det er f.eks veldig viktig for meg å vite hvordan menneskelig samspill fungerer. Hvorfor tenker vi som vi gjør, og når tenker vi som vi gjør. Er det visse triggere som utløser våre handlinger i gitte situasjoner. Jeg har sikkert tatt alle personlighets tester som finnes, og i dag praktiserer jeg enneagrammet ganske ofte. Min kone er helt motsatt. Hun begriper ikke behovet for å vite. Ting er som de er, sier hun. Men jeg må vite hvorfor ting er som de er.

Hvor kommer jeg fra, tenkte jeg som 13 åring. Og har siden da forsket på min egen og andres slekt.
Jeg holder på å pusse opp mitt over 100 år gamle hus. Hvem har bodd der før. Så nå lager jeg en kronologisk oversikt over husets historie og beboere. Nerd?
Hvorfor bare høre på musikken jeg liker. Så da måtte jeg lære å spille den selv. Hvordan lages trykksaker. Joda, måtte lære meg det og.

Og dette slår også inn i min tro. Her har jeg faktisk tatt utdannelse. Jeg vil forstå Bibelen og troen. Granske og leite etter det egentlige svaret. Jeg kan ikke slå meg til ro med det jeg har lært om kristendom fra andre. Hva hvis de har oversett noe. En prest, pastor eller bibellærer er aldri godt nok

Jeg vet dette kan virke helt koko, og jeg kan sikkert bli litt koko til tider av å holde på sånn. Men ved å ikke slå meg til ro med noen såkalte sannheter har jeg oppdaget og lært utrolig mye om oss mennesker og verden rundt. Og det er ingen tvil om at Gud bare vokser og vokser i livet mitt. Min oppfordring til deg, Ikke bare godta det andre sier. Ikke tro alt som blir skrevet. Utforsk, gå bakom og rot litt. Kildekritikk er helt avgjørende. Og finn gjerne kilden til kilden. Når du får kunnskap om det ukjente vil og frykten for det ukjente forsvinne. Eller som Platon sa: “Kunnskap er næring for sjelen”.