Primstaven. Maria unnfangelsesdag

8. desember er ni måneder før Jomfru Marias fødselsdag, 8. september. Dagen er til minne om at den hellige Anna fødte Maria uten synd.

Ni måneder før Jomfru Marias fødselsdag, 8. september. Dagen er til minne om at den hellige Anna fødte Maria uten synd.

De gamle kalte dagen for “Vår frue Marias ventedør”, for Maria ventet Jesu fødsel denne dagen, men måtte vente til 24. desember. Denne dagen ba fruksommelige kvinner til Jomfru Maria om en god fødsel. Kvinner ba også om lov til å bli gravide.

Nå skulle juleølet brygges og klærne skulle vaskes hvite til jul. Tiden var også kommet for å bake “skuebrød” til jul. Disse brødene var bakt kun av mel og vann, og man skulle ikke spise dem. Skuebrødene var imidlertid rikt dekorerte.

I tidligere tider bakte man mange steder en kake formet som et solhjul, en gris eller en hane, bakt av de siste kornaksene som ble skåret om høsten («såkake»). Den sto på bordet hele julen som et «skuebrød» og måtte ikke spises. Når julen var forbi, ble den pakket inn og først tatt frem igjen når våronna tok til. Da ble noe spist, noe ble oppsmuldret og gitt til hestene som trakk plogen, mens resten ble strødd ut over åkeren.