Re-kreasjon

Det er nesten som det er status å ha det travel i dag. Og gjerne legge det ut på sosiale medier. «Vi har det så travelt at dagene ikke strekker til» Jeg får ofte spørsmålet «ja du har det travelt du og?» Hvile er av en merkelig grunn ofte forbundet med latskap. Hvis vi ikke produserer, er vi verdiløs. Dette har vi smittet over på de unge som sliter veldig med skole, trening, lekser og prestisje. Alt skal være perfekt, og best. Og da er hvile bare sløsing med verdifull tid. Men likevel leter folk desperat etter gode løsninger på fred og hvile i de tusener av selvhjelpsbøker som produseres i verden.

Bestemor og bestefar jobbet mange ganger mer enn oss, de slet seg ut fysisk. Ikke hadde de elektroniske hjelpemidler som gjorde hverdagen enklere. Min mormor vasket klærne i et vann flere hundre meter i fra hjemmet. Lite penger hadde de og. Likevel var det aldri snakk om stress. Hva kan ha vært hemmeligheten?

Svaret tror jeg vi finner i en eldgammel jødisk tradisjon, som også var det Gud skapte på den syvende dagen. Sabbaten.

Hviledagen er så grunnleggende viktig for oss mennesker at den river ned alle andre selvhjelps metoder. For jødene er dette en lov som må holdes. De har ikke bare fri denne dagen, men de endrer hele tilværelsen fredags ettermiddag. Da legges alt av ukens stress vekk. Arbeidstøy byttes ut med festklær, maten blir til festmat og det viktigste av alt, felleskapet rundt bordet og den gode dype samtalen. Samtalen blir ukens skriftemål eller sjelesorg om du vil. Der kan en bearbeide stress, frustrasjon og legge det frem for hverandre. Hvis vi hadde klart dette ville det blitt dårlig butikk for coacher og psykologer som i dag har overtatt familiens måltids terapi.  Det å legge fra seg alt foran Gud og felleskapet finner vi igjen i nattverden. Ordet kompanjong eller kompis kommer av de greske ordene cum (med) og panis (brød). De som deler brød er altså kompiser. 

I den jødiske tradisjon har de mange lover under sabbaten, men en av de viktigste er kanskje at denne tiden skal ingenting skapes. Man skal ikke fylle tiden med det man må, men det man vil. En annerledes og og meningsfull tid fylt av glede. Dette er som et minne om at Gud har skapt hele uken, men hvilte den syvende dag.

Dette forsto også bestemor og bestefar, selv om de ikke var jødisk. Det blir som julaften en dag i uken. Fest, annerledeshet, glede og fred.

Det som virkelig er spennende med Guds skaperuke er når han skapte oss. På den sjette dag skapte han mann og kvinne, og på menneskets første dag etter tilblivelsen var det hviledag. Jeg tror Gud ønsker å vise oss at vi ikke nødvendigvis skal hvile etter en arbeidsuke, men fylle oss med hvilens styrke før arbeidsuken. Vi skal søke Guds rike først. Hver uke blir vi en ny skapning. Vi får en restart eller et bedre ord; re-kreasjon!

Jeg vet ikke om Gud brukte  syv dager  eller syv milioner år på å skape. Og jeg tror ikke det er så viktig hvilken dag vi hviler. Men å skape en rytme slik våre besteforeldre gjorde, og re-kreere  livet en gang i uken tror jeg er gitt av Gud som det beste for mennesket. 

God sommer og god rekreasjon. Holliday, er en viktig og hellig tid for oss. Bruk de godt 🙂