Samhain

Samhain (uttales ‘sow’inn’ og er ordet for november på noen gæliske språk) som er en feiring av slutten av høstsesongen i gælisk kultur, og er noen ganger betraktet som det ‘keltiske nyttåret’.
Samhain har blitt feiret i Storbritannia i århundrer og har sin opprinnelse i hedenske keltiske tradisjoner. Det var tiden på året da slørene mellom denne verden og den andre verden ble antatt å være det tynneste: når de dødes ånder lett kunne blande seg med de levende igjen. Senere, da tradisjonen ble overtatt av kristne, feiret de den som All Hallows Eve, etterfulgt av All Saints Day, selv om den fortsatt beholdt elementer av å huske og hedre de døde.

Symbolet er et eple. Epletreet hadde betydning for de hedenske Kelterne, som vi også kan sette pris på. Det blomstrer om våren (Kelterne så dette som et symbol på kjærlighet og fruktbarhet) og hele året fortsetter frukten å utvikle seg og modne. Fordi mange epler holder over en lang periode når de lagres, var dette symbolsk for kjærlighetens tilstedeværelse, selv lenge etter at de var ferdig modnet. Når eplet faller til bakken, inneholder det frø som igjen gir nytt liv.

Salme 74: 16-17
Din er dagen, og din er natten, du satte himmellysene og solen på plass. Du fastsatte alle grenser på jorden, sommer og vinter er det du som har skapt.