Stillhet

Har du noen gang feriert på et avsidesliggende sted langt fra by mas og lyder, og blitt slått av stillheten?

Når du stirrer opp mot himmelen og ser stjernene og månen som lyser der oppe, kan du føle skjønnheten i Guds skapelse. I stillheten hører du vinden plystre gjennom trærne eller bølgene som slår mot bredden. Og noen ganger, hvis det er veldig stille, kan du til og med høre lyden av ditt eget hjerte.

I vår moderne tid er stillhet sjelden. Selv nå, mens jeg sitter her kan jeg høre trafikken utenfor med motorsykler som akselerer og en og annen sirene. Men når jeg har muligheten til å komme meg bort og oppleve stillhet, er det lett å føle meg nær min Skaper.

Visste du at det engelske ordet noise er avledet av det latinske ordet nausea som betyr kvalme? Tilsynelatende hadde det sammenheng med de stønnende lydene som sjøsyke passasjerer fikk når de reiste lange avstander (nautisk) på gamle fartøyer. Men selv om det moderne livet tvinger oss til å imøtekomme støy, trenger vi et sted i vår trosvandring å være stille.

Noen ganger må vi konsentrere oss om ordene vi vil si til Gud i bønn, og vi kan også komme foran Gud i stillhet. Som salmisten beskriver: ”Bare hos Gud skal jeg være stille, fra ham kommer mitt håp»
(Sal 62: 5).

Ved å være stille, kan vi tydeligere lytte etter Guds stemme. Samuel hørte Gud rope navnet hans. Forvirret søkte den unge gutten råd hos presten Eli. «Hva skal jeg gjøre når jeg hørte Gud roper igjen?»
Eli ba Samuel legge seg, og hvis Gud roper navnet ditt, skal du svare: «Tal, Herre, for din tjener hører.» Så gikk Samuel og la seg.» (1. Sam. 3, 9). Mens Samuel lå der i stillheten, hørte han Gud snakke igjen. Denne gangen var Samuel klar: «Tal, din tjener hører!».

Vi kan bli fristet til å fylle vår kristne reise med ord og støy, og det er en tid hvor vi skal snakke. Men vi må også få tid til å være stille og lytte etter Guds stemme. Tillat Gud å snakke til ditt hjerte og vær forberedt på å høre budskapet han har til deg!

Der forsøker jeg å være nå. Og oppdaterer sjelden bloggen.