Tankekjør

Overtenker du? Blir det for mye grubling i hverdagen? Det gjør jeg. Jeg tenker at jeg har et overaktiv sinn, som jeg noen ganger ikke får slått av. Jeg tar meg selv i det hele tiden, at jeg lever ut scenarier i hodet mitt som ikke kommer til å skje. Når jeg er nervøs for noe – enten det er en frist for arbeid, en samtale jeg ikke ser frem til å ha, eller en stor begivenhet som jeg gruer meg til – det er så lett å la oss bli fortært med “hva om.” Jeg kan tenke ut hele situasjoner fra alle vinkler, slik at jeg er forberedt på det meste. Dette gjelder alt fra små til store situasjoner. Det sier seg selv at da er det ikke plass til så mye annet. Og situasjonene blir jo aldri slik jeg forestilte meg.

Hos meg kan dette være litt av og på. Og nå er jeg der igjen, jeg hører min egen stemme gjenta mine egne problemer om og om igjen. Og jeg har liten plass til å høre Guds stemme og oppmuntring og Hans plan for hver dag.

Overtenking kan også føre til depresjon, angst, og en manglende evne til å bevege seg fremover. Vi er kanskje ikke engang klar over at vi overtenker, fordi vi tenker hele tiden, og det kommer så naturlig for oss alle.

For å bidra til å skape litt avstand til mitt rotete sinn og hjelp til å oppleve Guds nærvær hele dagen, har jeg forsøkt å ta i bruk STOP metoden fra boken “Overworked and Overwhelmed” av Scott Eblin.

S tans
T enk
O mprioriter
P røv

Stans: Når alt baller på seg, og snøballen har rullet lenge nok til å bli en stor uhåndterlig ball. Stopp et øyeblikk, lenge nok til å ha tid til å gå gjennom STOP metoden.

Tenk: Hva var det egentlig som skjedde? Før du valgte å stoppe. Hvilken tanker eller følelser hadde du da? Hvem styrer livet ditt egentlig – deg eller er du et offer for et fast mønster? Husk at du er smartere enn din oppførsel og din avhengighet.

Omprioriter: Nå er det på tide å revurdere din oppførsel. Tenk på det, hvilken atferd er best. Å gi etter for tankekjøret, eller velger du å fikse det på en annen måte? Finnes det en annen løsning?

Prøv: Det du har gjort så langt har ikke fungert så godt, så nå kan du konkludere med at du trenger å gjøre noe annet. Ring en venn, skriv ned dine tanker, klapp katten, ta en dusj. Eller et tips jeg fikk en gang: Se på himmelen minst en gang om dagen. Det gir perspektiv på hvor stor alt er, og hvor små mine problemer er.
Så enkelt – og så vanskelig er det.

Stol på Herren av hele ditt hjerte,og sett ikke lit til ditt vett!
Tenk på ham hvor du enn ferdes, så gjør han dine stier jevne. Ordspråkene 3, 5-6